shadow

Inkomensverzekering

Collectieve Groeps AOV

Welk risico dek je af met een inkomensverzekering? Je inkomen verzekeren voor het geval je arbeidsongeschikt raakt; dat is een geruststellende gedachte. Maar wat is een AOV precies?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verzeker je de financiƫle gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Hiermee zorg je ervoor dat je geen inkomstenverlies lijdt en dat je onderneming kan blijven voortbestaan.

De beste manier om je tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren is door middel van een AOV. Deze verzekering sluit je af voor telkens vijf jaar. Per maand betaal je een premie. Mocht je dan arbeidsongeschikt worden, heb je onder bepaalde afgesproken voorwaarden recht op een maandelijkse uitkering.

Alternatieve opties voor een inkomensverzekering

Omdat de premies voor een AOV soms best hoog zijn, hebben hierdoor veel ondernemers de neiging om geen verzekering af te sluiten. Dat is geen verstandige keuze, want wanneer je niet verzekerd bent en je raakt arbeidsongeschikt, dan heb je vaak alleen nog recht op een bijstandsuitkering. Indien je echt geen AOV wil, dan zijn er de volgende alternatieve optie;

  • Je kunt zelf geld reserveren;
  • Je kunt een ‘individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen collectieve voorwaarden’ afsluiten. Dit is mogelijk via diverse branche- en beroepsorganisaties. Ook organisaties voor zelfstandigen, zoals de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), CNV Zelfstandigen en FNV Zelfstandigen bieden hun leden deze mogelijkheid;
  • Je kan een vrijwillige Ziektewetverzekering en/of WIA-verzekering bij UWV afsluiten. Deze verzekering geldt als je vanuit een uitkering de start maakt naar zelfstandig ondernemerschap.