shadow

Een hardhouten terras bouwen

Wanneer je van plan bent om in je tuin houten elementen toe te voegen kun je met een hardhouten vlonder een mooie plek creëren voor je tuintafel of ligstoelen. In de handel zijn voor dit doel zowel houten tegels als planken te verkrijgen.

Tegelvlonder

Houten vlonder tegels worden ook wel prefab houten tegels genoemd. Ze zijn eenvoudig aan te brengen op stoeptegels. Ook kun je ze gebruiken op de ondergrond van je balkon of dakterras. Er zijn drie verschillende maten: 30×30, 50×50 en 100×100. Naast tegels van hardhout worden er ook tegels van geïmpregneerd naadhout verkocht. Deze zijn goedkoper maar gaan minder lang mee dan hardhout.

Plankenvlonder

Dit is een vlonder die opgebouwd is uit lossen planken. De meest voor de hand liggende keuze is ook weer hardhout. De planken zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en lengtes. Je legt de planken eenvoudigweg op dwarsbalken. Deze balken verbind je dan met vierkante palen met de grond of je laat ze rusten op (stoep)tegels.

Zelf doen?

Een houten vlonder bouwen is best een klus maar er is zoveel informatie te vinden dat het voor een handige man of vrouw goed te doen is. Zo zijn er doe-het-zelf websites met uitgebreide handleidingen, die je stap voor stap uitleggen hoe je te werk moet gaan. Ook vind je er veel tips en voorbeelden. Bij de meeste webwinkels op het gebied van tuinhout, zoals Hardhout discount, tref je een handige rekenhulp aan. Zo kun je precies uitrekenen hoeveel vlonderplanken, palen, liggers, schroeven en slotbouten je nodig hebt.