Bij een gezellig avondje met vrienden hoort natuurlijk de juiste belichting. In het donker met elkaar praten is niet erg gezellig. Ook het staren naar een fel licht is niet iedereens hobby. De juiste lichtfelheid kan voor intieme sfeer zorgen en zo jouw avondje met vrienden nog gezelliger maken. Een led dimmer functioneert als een soort schakelaar waardoor jij de lampen in huis precies de goede sterkte kan geven om zo een gezellig sfeer te creëren. In dit artikel bespreek ik de punten waar jij op moet letten bij led dimmers.
Verschillende soorten dimmers
Niet elke led lamp is dimbaar. Of de lamp dimbaar is staat aangegeven op de verpakking. Let hier dus goed op voordat je een led dimmer aanschaft. Verder zit er een verschil in het soort lamp dat gedimd moet worden. Zo zal een led dimmer op een halogeenspot niet het juiste effect geven. Dit kan zelfs voor oververhitting of flikkering van de lamp zorgen. Zorg er dus ten alle tijden voor dat een led dimmer aansluit op een led lamp. Er bestaan twee soorten led dimmers deze worden aangeduid met de termen ‘fase aansnijding’ en ‘fase afsnijding’. Ook hierbij geldt dat er op de verpakking staat aangegeven van welke soort dimmer gebruik kan worden gemaakt. In sommige gevallen kunnen beide dimmers worden aangesloten.
Bij de fase aansnijding hebben we het over de goedkopere en verouderde versie van dimmers. Deze dimmer zal zijn werk doen. Maar het kan zo zijn dat de lamp af en toe een brommend geluid maakt. Ongeveer een kwart van alle led lampen maakt gebruikt van deze dimmer.
Bij de fase afsnijding hebben we het over de iets duurdere en nieuwere versie van dimmers. Deze dimmer zal zijn werk doen. Verder hoef je niet bang te zijn voor een brommend geluid bij de lamp. 9 van de 10 lampen maakt gebruikt van deze dimmer.
Primair of secundair dimmen
Het dimmen van een lamp kan op twee manieren namelijk primair en secundair. Kies bij een sterke lamp vooral voor primair dimmen en bij een zwakkere lamp voor secundair. In de meeste gevallen wordt primair dimmen toegepast. Bij primair dimmen plaats je een trafo tussen de dimmer en de lamp. Deze trafo geeft minder vermogen af aan de lamp om zo het dimmende effect te creëren. Bij secundair dimmen plaats je een ontvanger tussen een niet dimbare trafo en de lamp om zo het dimmende effect te creëren. Secundair dimmen wordt vooral gebruik voor het dimmen van SMD ledjes.