MacBook opfrisbeurt

Een MacBook is een duur apparaat. Geen wonder dus dat je hier graag zo lang mogelijk mee wil doen. Toch zullen er in de loop der jaren ongetwijfeld wat mankementen ontstaan. Hij wordt trager, raakt sneller leeg hij maakt een stuk meer lawaai. In dit blog geef ik een aantal tips waarmee je jouw MacBook een opfrisbeurt kan geven. Zo kan hij toch nog weer een tijdje mee!

Processor

De meeste energie van je laptop zal gaan naar het draaien van programma’s. Maar niet alleen de programma’s die je open hebt staan zuigen energie. Ook zijn er een boel zogeheten achtergrondprogramma’s. Deze kosten wel degelijk energie, ook al heb je niet door dat ze aan staan. Bij langer gebruik van een laptop is het logisch dat er meer van deze programma’s draaien. Ga daarom naar de applicatie ‘activiteitenweergave’. Hier kan je zien wat er aanstaat en hoeveel geheugen het kost. Zo kan je doelgericht programma’s uitzetten.

Opslag

Een simpele maar effectieve stap is opslagruimte vrijmaken. Simpelweg oude bestanden en programma’s die je niet meer gebruikt, verwijderen van je laptop. Dit kan je handmatig doen, maar er bestaan ook handige programma’s voor.

Neem bij deze opruimronde ook de schijf mee. Op elke MacBook zit een programma waarmee je deze status kan checken.

Reset

Als je echt ten einde raad bent kan je er nog voor kiezen om een schone installatie uit te voeren. Dit wil zeggen dat alle bestanden van de schijf worden verwijderd. Zorg er dus voor dat als je dit doet, je de belangrijke bestanden ergens anders hebt opgeslagen. Dit kan je bijvoorbeeld doen op een externe harde schijf, of in de cloud. 

Batterij

Je MacBook batterij vervangen zal de levensduur drastisch verlengen. Apple zelf verkoopt helaas geen nieuwe accu’s van oudere modellen, maar gelukkig zijn er overal op het internet mensen die ze aanbieden.

Apps

Veel apps, waaronder bijvoorbeeld Spotify, starten uit zichzelf op zodra je de laptop aanzet. Dit is een grote oorzaak van een slome computer. Zorg er daarom voor dat je bij zulke apps instelt dat deze niet automatisch opstarten. Zo kan de laptop zelf rustig opstarten en is hij sneller klaar voor gebruik.

Het zijn dure apparaten die goed onderhoud nodig hebben. Doe je dit op de juiste manier, dan kan jouw MacBook zo maar eens een aantal jaren langer mee. Het kost je misschien wat tijd om de hele computer door te spitten, maar met behulp van handige moderne software is jouw laptop in een middagje weer klaar om te gaan. Veel succes!