BENG: wat betekent dit voor uw kantoor

In 2020 zal er een nieuwe Europese norm aangehouden worden voor de energieprestatie van gebouwen. Dit om er voor te zorgen dat vastgoed in de toekomst zo energie-neutraal mogelijk zal worden. 

Momenteel worden energieprestaties van gebouwen weergegeven door middel van een Energie Index (EI). De Energie Index loopt van G tot A waarbij uit het meest energiezuinig is. Dit zal voortaan anders worden aangeduid, namelijk met de zogeheten BENG-indicatoren. Met daarbij ook een nieuwe bepalingsmethode, namelijk de NTA 8800. Wat betekent dit precies en hoe optimaliseert u dit op uw kantoor? 

De BENG indicatoren en bepalingsmethode NTA 8800

BENG staat voor (bijna) energie-neutrale gebouwen en bestaat uit drie indicatoren:

Allereerst de energiebehoefte. Deze weergeeft hoeveel energie een gebouw verbruikt voor verwarming en is uitgedrukt in de hoeveelheid KWh per vierkante meter gebruiksoppervlakte per jaar. Belangrijk voor deze indicator zijn de manier waarop er omgegaan wordt met deze elementen. Beschikt het pand bijvoorbeeld over goede isolatie en is er zonwering aanwezig. 

Daarbij wordt er uitgegaan van het primaire energieverbruik, want wat wordt er daadwerkelijk gebruikt in het pand. Er wordt hierbij gekeken naar de hoeveelheid fossiele brandstof in kWh per vierkante meter in een jaar. De hernieuwbare energie wordt hiervan afgetrokken. 

De laatste indicator gaat uit van de hoeveelheid hernieuwbare energie. Er wordt hierbij gekeken naar de hoeveelheid energie die ingezet kan worden om nieuwe energie op te wekken, zoals bij zonne-energie.

Om de indicatoren te optimaliseren in uw situatie kunt u een aantal aanpassingen doen. Zo kan zuinige verwarming, door bijvoorbeeld het plaatsen van een warmtepomp, enorm schelen in de energiebehoefte. Een andere optie is het aanbrengen van led verlichting in uw ruimte. Dit soort toepassingen kunnen uw energieverbruik minimaal houden.

De energieprestatie van een gebouw wordt bepaald door gebruikt te maken van de NTA 8800. Dit is een bepalingsmethode die is samengesteld door het ministerie van BZK. 

Het energielabel van uw kantoor

Wanneer u een kantoorpand wilt verhuren of verkopen is het tevens nodig om een energielabel te overhandigen aan de huurder of koper op het moment dat het pand wordt overgedragen. Dit geldt voor alle panden boven de 50 vierkante meter, met uitzondering van monumentale gebouwen. Daarbij hangt de prijs van het label hang af van de grootte van het pand en hierin worden niet alle ruimten meegerekend. Houd er rekening mee dat u beschikt over een correct opgenomen energielabel kantoor

We hopen hiermee in ieder geval wat inzicht te hebben gegeven in deze ontwikkelen. Mocht u meer informatie nodig hebben vraag dit dan altijd aan een deskundige.