Drie vragen aan een slechthorende

Veel leeftijdsgenootjes kijken me raar aan wanneer ik mijn haar niet los draag maar in een paardenstaat. Ineens valt hen op dat er iets in mijn oor zit: een gehoorapparaat.

Een gehoorapparaat kopen klinkt voor de meeste mensen iets als wat alleen oudere mensen doen. Maar helaas komt gehoorbeschadiging bij jongeren ook steeds vaker voor. Want jonge oren worden vaak blootgesteld aan harde geluiden. Van de dreunende speakers bij een techno festival, tot een avondje borrel in de kroeg. Zelfs de muziek in de sportschool staat vaak zo hard, dat hier langer dan een kwartier aanwezig zijn al kan leiden tot gehoorschade.

Sinds ik dit apparaatje draag word ik vaak aangesproken door mensen. Ze kunnen zich vaak moeilijk voorstellen hoe het is om te leven met gehoorschade. Maar stellen soms ook erg vreemde vragen. In deze blog heb ik een aantal van die vragen op een rijtje gezet, en mijn antwoorden.

1. Wordt je zicht beter als je gehoor minder wordt?

Als dit zo zou zijn, hebben mijn ogen deze memo niet meegekregen! Waar mijn gehoor is achteruitgegaan is mijn zicht zeker niet vooruitgegaan: naast mijn gehoorapparaat draag ik ook lenzen. Wel gebruik ik mijn andere zintuigen meer om bepaalde ‘gaten’ in te vullen. Omdat ik mensen soms moeilijk kan verstaan, lees ik eerder hun gezichtsuitdrukking of lippen. Lichaamshouding vertelt soms veel meer over het verhaal dat iemand probeert te vertellen. Als ik plots een kat weg zie rennen, kan ik ineens een hard vreemd geluid wel plaatsen. Knipperende lampjes verraden de aanwezigheid van een alarm of wekker.

2. Waarom kan je me in dit restaurant niet horen en in het vorige wel?

Deze vraag krijg ik wel eens van mijn vriend. Ik heb hem maar het advies gegeven me mee uit eten te nemen naar een plaats waar veel zachte oppervlakten zijn. De reden is tweeledig: achtergrond geluid en design. Een gehoorapparaat versterkt geluiden. Dus wanneer een restaurant rumoerig is, door pratende mensen, achtergrond muziek en klinkende glazen, worden al deze geluiden ook versterkt. Waar een normaal oor deze geluiden eenvoudig naar de achtergrond filtert, is dat voor mij lastiger. Dat maakt het voor mij erg lastig en vermoeiend om te focussen op een gesprek.

3. Is je gehoorverlies de enige dag erger dan de andere dag?

Je gehoorverlies kan enigszins variëren van dag tot dag en zelfs van ochtend tot avond op een dag. Dat komt omdat we in feite horen met onze hersenen, en niet met onze oren. Soms zijn je hersenen simpelweg te vermoeid om goed te horen. Wanneer ik goed uitgeslapen ben, snap ik daardoor veel beter wat ik hoor. In feite verandert je gehoor dus niet, maar de frisheid van je hersenen bepaalt wat je er van begrijpt.