Snel je eerste zakelijke energiecontract vinden met deze tips

Ben je nog maar net ondernemer en wil je direct goed beginnen? Zorg dan dat je op tijd een zakelijk energiecontract hebt gefixt. Of je nu voor mkb energie moet gaan, een zakelijk energiecontract voor zzp’ers wilt afsluiten of een grootzakelijk energiecontract nodig hebt; net als bij veel andere belangrijke zaken voor je bedrijf heb je dit liever vandaag dan morgen geregeld. Waar moet je rekening houden bij het afsluiten van je eerste zakelijke energiecontract? En welke onderdelen mag je echt niet missen? In dit artikel hebben we de belangrijkste punten omtrent het afsluiten van je eerste energiecontract voor je bedrijf op een rij gezet.

Begin met zakelijke energie vergelijken

Wanneer je helemaal aan het begin van je bedrijf staat, weet je natuurlijk nog niet exact wat je gaat verbruiken aan zakelijke energie per jaar. Een inschatting hiervan kun je misschien wel maken, helemaal met een expert op het gebied van zakelijke energie. Kijk daarom eens of er in je zakelijke omgeving een professional te vinden is die met jou mee kan kijken naar het inschatten van je jaarlijkse zakelijke energieverbruik. Zodra je dergelijke gegevens weet kun je beginnen met het vergelijken van zakelijke energie via een online energievergelijker. Deze systemen zijn er zo op gemaakt dat je binnen no time een heel overzicht te zien krijgt van potentiële energieleveranciers. Op Minder.nl vind je zo’n energievergelijker waarmee je een handig overzicht van zakelijke leveranciers te zien krijgt.

Kies je voor vast tarief of variabel tarief?

Wat vooraf al handig is om te weten is of je voor een zakelijk energiecontract gaat met een variabel tarief of voor een contract met een vast tarief. Beide contracten hebben voordelen en nadelen. Bij een energiecontract met een variabel tarief veranderen de energieprijzen bijvoorbeeld twee keer per jaar: aan het begin en in het midden van een jaar. Hierbij kun je het voordeel hebben dat de energieprijzen dalen, maar je kunt ook net het ongeluk hebben dat de prijzen stijgen. Bij een vast tarief heb je iets meer zekerheid: bij een contract met dat tarief betaal je de prijs die je in het begin hebt afgesproken. De meeste ondernemers kiezen dan ook voor een zakelijk energiecontract met een vast tarief zodat ze die zekerheid in ieder geval hebben. Je kunt later altijd nog kijken wat je met een volgend energiecontract doet.

Groene of grijze energie voor je bedrijf

Ook niet geheel onbelangrijk: kies je voor groene energie of ga je nog voor grijze energie? Steeds meer ondernemers hebben duurzaamheid hoog op de bedrijfsagenda staan. Dat is ook niet heel vreemd: de Nederlandse overheid stimuleert bedrijven die dergelijke groene stappen ondernemen met diverse subsidies. De Wet Milieubeheer verplicht daarnaast dat ieder bedrijf dat meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruikt op een manier moet besparen binnen de onderneming. Je kunt je dus wel voorstellen dat ondernemers vaak al direct kiezen voor groene energie, niet alleen omdat het beter is voor de wereld, maar ook omdat het een stuk voordeliger is dan een aantal jaren geleden.