Welke vormen van deelvervoer zijn er?

Het gebruik van deelvervoer is tegenwoordig erg populair. Vroeger waren de voornaamste manieren van deelvervoer carpooling en ridesharing. Het idee hiervan is het reizen met mensen die dezelfde route af moeten leggen zodat er maar één auto nodig is om iedereen op de gewilde plek te brengen. Echter is dit nogal onhandig voor korte afstanden of in het geval dat je op en neer moet naar verschillende plekken is het ook niet bepaald ideaal. Daarom is het tegenwoordig ook een mogelijkheid om fietsen, scooters en auto’s als het ware te delen. Hiermee wordt door de gebruiker vaak geld bespaart en het is vaak ook nog minder slecht voor het milieu. De populairste vormen van deelvervoer zijn scooters en auto’s.

 

Hoe werken deelscooters? 

Deel scooters zijn elektrische scooters die je kunt huren voor een korte periode en op verschillende plekken in de stad of omgeving kunt achterlaten. Er zijn verschillende bedrijven die deze deelscooters beschikbaar stellen, maar ze werken vaak op dezelfde manier. Op je telefoon kun je een app downloaden en een account aanmaken. Op deze app kun je op een kaart de beschikbare scooters zien. Je kunt eenmaal aangekomen bij de deel scooter een QR-code scannen om een rit op de scooter mogelijk te maken. Als je aangekomen bent op je bestemming, kan je op de app je rit beëindigen en dan stopt het reistarief met oplopen. Er zijn ook bedrijven die abonnementen verkopen waarbij je een maandelijks bedrag betaalt om onbeperkt op de deel scooters te kunnen rijden. Je moet er bij het gebruik van deel scooters wel aan denken dat ze in sommige steden en landen verboden zijn.

Hoe huur je een deelauto? 

Er zijn verschillende manieren om aan een deelauto te komen, maar de meestgebruikte manier heeft veel weg van het huren van een deelscooter. Om aan een deelauto te komen, moet je op zoek naar een bedrijf met een website of app met daarop beschikbare deelauto’s. Vaak staat de beschikbaarheid en de tarieven op de site of app vermeld. Wanneer je een auto wilt huren, zal je een registratie moeten doen waarbij gevraagd kan worden naar rijbewijsgegevens. Om de auto in bezit te krijgen moet je vaak naar een afgesproken plek gaan om de auto op te halen. Hetzelfde gebeurt er wanneer de huurperiode afgelopen is, je kan de auto terugbrengen naar bijvoorbeeld een afgesproken parkeerplaats of parkeergarage. Tegenwoordig is het bijna overal mogelijk om een auto te huren. Door bedrijven als Greenwheels kom je namelijk zo aan een huur auto Den Haag en een auto huren Amsterdam Noord is ook zo geregeld.